Přeměny energie: Fyzicky náročná fyzika a deformační zóny pro vejce

Laborka č.1 cca na 70 min (potřeby: hřebíky, polena, 2x velké kladivo, 2x malé kladivo, squashový míček, pálka, bezdotykový infra teploměr, tenisáky, mobily na stopování času, schodiště, varná konvice jako referenční “běžec”). Pracovní list ke stažení dole.

  • Zatloukání hřebíků na čas: jeden z dvojice si vezme velké kladivo, druhý malé kladivo a mají zatlouct hřebík do dřeva až po hlavičku. (závody se sousedem, pak si kladiva vyměnit, sepsat fyzikální vysvětlení, proč velkým je to rychlejší)
  • Změřit teplotu squashového míčku, pak s ním driblovat 2 min o zem, pak znovu změřit, pak zase driblovat 2 min, nakonec změřit potřetí. Teplota míčku vyleze cca o 7 stupňů. Sepsat vysvětlení, proč to tak je.
  • Měřit kolik procent energie se při nárazu míčku přemění na teplo pomocí výšky výstupu
  • Kdo předběhne varnou konvici? Studenti si stopují svůj čas, za jaký vyběhnout z přízemí do pátého patra, pak změří výšku patra, spočítají ze své hmotnosti svůj výkon a porovnají ho s varnou konvicí…

Laborka č.2 (45 min): Fyzika auto-bouraček – pustíme video s důrazem na deformační zóny auta, absorbování energie nárazu. Ve 3 členných skupinách pak dostanou vejce zavázané v sáčku, kus kartonu, jeden časopis, izolepu. Cílem je postavit zařízení, které bezpečně dopraví vejce nejdříve z 2,5 m a pak, pokud to přežije, z 5 m na zem.

Leave a Reply